halvsvensk

Kaffe del två - Fika! | Coffee part 2 - Fika!

2015-02-04
 

Kaffe del två - Fika!

2015-02-04

Coffee part 2 - Fika!

2015-02-04
 
 

När jag var ung besökte jag mina morföräldrar i Värmland varje sommar. Vi drack kaffe och åt kakor minst fyra gånger om dagen. Vilket nöje! Jag ser nu att det ar en dagligt aktivitet för Svenskarna och kallas Fika. Låt oss talar om kaffe, tårta och livsstil.

When I was young I visited my grandparents in Värmland every summer. We'd stop for coffee and cake at least four times a day. What a treat! I now know this is part of a regular Swedish ritual called "fika". Let's talk coffee, sweets and lifestyle.

 
 

Såvitt jag kan berätta, dricker Svenskarna filter kaffe istället för espresso, men hippa områden som Södermalm har kafferosterier i världsklass. Svenskarna tar kaffe på största allvar, och dricker ännu mer kaffe än man gör i Australien. En bloggare hävdade att den enda ursäkten att inte dricka kaffe var om man var gravid!

As far as I can tell, most Swedes drink drip coffee instead of espresso style coffee, but I can see that hip areas like Södermalm have world class coffee roasters. Swedes take coffee very seriously, and probably drink even more than Australians. One blogger claimed the only excuse for not drinking coffee was to be pregnant!

 
 

Vidare till godis! När man fikar, äter man normalt något sött, speciellt kanelbullar. Kanelbullar smakar jättegott, och säljs överallt. Visserligen har jag aldrig sett en advokat eller en tandläkare sälja dem, men om de gjorde det skulle jag inte bli förvånad. Jag skulle krama dem och sedan köpa fyra.

On to sweets! When you fika, you normally have baked goods, especially cinnamon buns. These are incredibly delicious and seem to be in every store. I mean, I've never seen a dentist or a lawyer selling cinnamon buns, but if they did I wouldn't bat an eyelid. I would hug them and buy four.

 
 

I företag tar människor sin eftermiddags fika tillsammans, ända upp till tjugo personer eller fler. Detta verkar vara ett riktigt trevligt sätt att lära känna sina medarbetare. Eftersom arbetslivet blir mer hektiskt, verkar en vanlig fikapaus som ett bra sätt att hålla sig i form. Jag hoppas svenskar kan exportera fika till andra länder. Om jag någonsin arbetar i ett svenskt bolag, kommer jag att skriva mer om upplevelsen.

In companies, people take their afternoon fika together, even up to 20 or more people. This seems like a really nice way to get to know your coworkers. As working life becomes faster, a regular pause seems essential to stay sane. I hope Swedes can export fika to other countries. If I ever grace a Swedish workplace, I'll report back on the experience.