halvsvensk

Vegemite | Vegemite

2015-03-04
 

Vegemite

2015-03-04

Vegemite

2015-03-04
 
 

I många länder har man pålägg med stark smak, som alla antingen älskar eller hatar. I Australien är det Vegemite, ett mörkt, salt pålägg gjort på bryggerijäst. Vi australier dricker mycket öl, så vi har massor av överbliven jäst. Salta det, koka det, filtrera det, sedan minska det och du få mer eller mindre Vegemite.

Every country has a unique food with a strong flavour, one that everybody either loves or hates. In Australia, it's Vegemite, a dark salty spread made of brewing yeast. Now, we Australians drink a lot of beer, so we have a lot of yeast left over. Salt it, boil it, filter it, then reduce it and you more or less get Vegemite.

 
 

Vegemite "uppfanns" i min hemstad Melbourne 1922. Men, för att vara ärlig, liksom många australiska saker stal vi den från britterna. Deras liknande pålägg heter Marmite. Jag har aldrig provat det, men jag är säker på att det smakar illa.

Vegemite was "invented" in my home city of Melbourne in 1922. But, let's be honest, like many great Australian things we stole it from the British. Their similar spread is called Marmite. I've never tried it, but I'm sure it tastes bad.

 
 

Hur äter man Vegemite? En liten bit på toast med smör är jättegott. Efter ett tag blir man van vid smaken, och då behöver man mer för att få samma intensiva smak. Tre fantastiska kombinationer: tillsammans med vintage ost blir smaken starkare och rikare, avokado på vegemite gör smaken mildare och krämigare, annars kan du äta banan och vegemite för att blanda salt med sött. Fantastiskt!

So how do you eat Vegemite? A tiny bit on toast with butter is delicious. After a while you get desensitised, and you need more to get the same intense flavour. Three amazing combinations: together with vintage cheese it becomes stronger and richer, with avocado it's milder and creamier, or you can eat it with banana to mix salty with sweet. Yum!

 
 

När jag var liten, var man antingen en jordnötssmör person eller en Vegemite person. Det fanns ingenting där emellan. Nu när jag är äldre, gillar jag båda typerna av pålägg och båda typerna av personer. Det är sant. Svenskarna har ett eget kontroversiellt pålägg som kallas Messmör. Det kommer att bli mitt nästa inlägg.

When I was a kid, you were either a peanut butter person or a Vegemite person, there was no in-between. Now that I'm older I like both kinds of spread, and both kinds of person. It's true. Swedes have their own controversial spread called Messmör, that'll be my next post.