halvsvensk

Överraskningar i vinter | Surprises in Winter

2016-01-25
 

Överraskningar i vinter

2016-01-25

Surprises in Winter

2016-01-25
 
 

Innan vintern kom hit till Stockholm, hörde jag mycket om hur det skulle bli. Det kommer att snöa lite, sen regna, och sen frysa igen, så att du alltid halkar på isen och ramlar. En av mina chefer varnade mig om mörkret: om du börjar känna dig nere är det inte att ditt liv är skit, det är bara att det är vinter.

Before winter arrived here in Stockholm, I heard a lot from Swedes about how it would be. It'll snow a little, then rain, then finally freeze over again, so that you're always slipping on ice and falling over. One of my bosses warned me about the darkness: if you begin feeling terrible, it's not that your life is shit, it's just winter.

 
 

Det tog ett tag att vänja mig vid mörkret. När jag tittade ut genom fönstret och såg att det var kolsvart ute, undrade jag vafan jag fortfarande gjorde på kontoret. Jag borde vara hemma i soffan med middagen framför mig. Sen såg jag att klockan bara var 16.00 på eftermiddagen. Det kan vara förvirrande för kroppen.

The darkness took some time to get accustomed to. When I looked out the window at work, and saw that it was pitch black outside, I wondered why the hell I was still at the office. I should have been home on the couch with dinner in front of me. Then I would see that it was only 16:00 in the afternoon. It can be confusing for your body.

 
 

Men å andra sidan fann det många bra överraskningar för mig som växt upp i Australien. En vecka snöade det varje kväll, så att när man vaknade på morgonen var allt vackert, vitt och fräscht. I parkerna är små barn ute med pulka hela tiden. Vilda kaninen springer utanför mitt fönster. Vad äter de, nu när allt är fruset?

But there were many good surprises for me, having grown up in Australia. One week it snowed every evening, so that when you woke up in the morning everything was beautiful and white, and fresh. In parks, little kids are out with toboggans the whole time. Wild rabbits run past my window. What do they eat, now that everything is frozen?

 
 

I början oroade jag mig lite för att vara ute. Jag ville inte bli förkyld. Många tycker inte om att vara ute alls,och vill bara stanna hemma. Men efter ett tag började jag älska att vara ute och vandra i snön. Om man har bra kläder, kan man vara ute hela dagen i -15°C utan problem.

To begin with I worried a little about being outside. I didn't want to catch a cold. Many people don't like to go out at all, and would rather stay home. But after a while I began to love hiking in the snow. If you have good clothes, you can be out the whole day in -15°C without problems.

 
 

Jag har nu börjat njuta av vintern. Men jag tänker också mycket på saker jag skulle vilja göra när våren kommer. Det bästa med Stockholm är vattnet. Jag vill paddla kajak i skärgården när vattnet har blivit varmt igen. Kanske är andra sidan av vintern alla saker man ser fram emot att göra, när den är över.

I've started to enjoy winter. But I also think a lot about things I'd like to do when spring comes. My favourite thing about Stockholm is its water, so I'd love to kayak through the archipelago here when the water is warm again. Maybe the other side of winter is all the things you look forward to when it's over.